کائوچوی اتیلن – پروپیلن(EPDM)

2 نظرات

کائوچوی اتیلن – پروپیلن

کائوچوی اتیلن – پروپیلن با علامت اختصاری EPDM و فرمول کلی زیر از کوپلیمریزاسیون اتیلن و پروپیلن تهیه می شود

 

کوپلیمير فوق فاقد باند دوگانه است که طبعاً با سیستم گوگردی پخت نمی شود . بلکه پخت آن با استفاده از پراکسیدها و سایر سیستم های پخت غیر گوگردی انجام می گیرد ، در این حالت اتصالهای عرضی ایجاد شده از نوع کرین – کربن بوده و خواص فیزیکی مورد نظر را تأمین نمی سازند . به همین دلیل در ساخت این کانوچو از منومر سومی که دارای حداکثر دو باند دوگانه است استفاده می شود تا یکی از باندها باز شده و این منومر به همراه دو منومر اصلی ، واکنش تر پلیمریزه شدن را انجام دهد و دیگری توسط سیستم گوگردی به هنگام پخت باز شده و شبکه های عرضی ایجاد می کند . کائوچوی اتیلن – پروپیلن را عموماً EPDM می نامند . مفهوم این حروف بدین ترتیب است : E برای اتیلن ، P برای پروپیلن ، D برای منومر دای آن ، M برای متیلن – واحد تکراری 2 CH است . حداقل شش متغیر قابل اندازه گیری در ساختمان مولکولی کائوچوی اتیلن – برپیلن وجود دارد که عبارتند از :
۱ ) نسبت درصد منومرها :کائوچوی با درصد پروپیلن بالا غلتک پذیری بهتری دارند در حالی که بهبود خواص فیزیکی کائوچو و قابلیت بهتر اکسترود شدن را در درصد بالای اتیلن می توان یافت
۲ ) درجه کریستاله شدن : عموماً میزان کریستالی صفر مطلوب نظر است . اما در بعضی موارد در اثر کشش حالت کریستالی گسترش می یابد .
۳ ) شاخه های جانبی : شاخه های جانبی بلند باید حذف شوند ، مگر آنکه یک ، آمیزهی لاستیکی مرده مورد نظر باشد . شاخه های جانبی کوتاه اثر چندانی ندارد .
٤ ) وزن مولکولی متوسط : خواص فیزیکی محصول پخت شده با افزایش ویسکوزیته مونی بهبود می یابد ، اما در عوض فرایند پذیری عموماً مشکل تر می گردد .
5 )توزیع وزن مولکولی : کائوچوهای با توزیع وزن مولکولی باریک دارای خواص فیزیکی بهتری ولی در عوض فرایند پذیری ضعیف تر دارند .
 چگونگی توزیع منومرها
غیر اشباعیت و منومر سوم : منومر سومی که دای آن نیز می باشد در مقادیر کم با اتیلن و پروپیلن ترپلیمریزه شده و مقداری نقاط غیر اشباع که قابلیت پخت با گوگرد و تسریع کننده را داشته باشد بوجود می آورد.
منومر سوم باید دارای ویژگیهای زیر باشد . دارای حداقل ۲ باند دوگانه باشد ( یکی برای شرکت در ترپلیمریزاسیون و دیگری جهت بخت ) موقعیت باندها به گونه ای باشد که یکی فعالتر و سریعاً وارد واکنش ترپلیمریزاسیون گردد ولی دیگری در شرایط خاص باعث پخت گردد . فعالیت آن مشابه با دو منومر دیگر می باشد . واکنش پلیمریزاسیون باید به صورت اتفاقی انجام گیرد . وزن مولکولی آن بسیار بالا نباشد و پلیمر نهایی دارای پخت مناسب باشد . منومرهای سومی که اغلب مورد توجه قرار می گیرند عبارتند از :
پر مصرفترین و عمومی ترین منومر در حال حاضر 1 و 4 هگرا دای آن ( به پلیمر سرعت بخشیده ) و ENB است . دی سیکلو پنتا دای آن سرعت پخت پایین و شاخه های جانبی زیاد را ایجاد می کند ولی سرعت پلیمریزاسیون آن زیاد است

١ و ٤ هگزا دای آن

ه – اتیلیدن -۲- نوربورنین ( ENB )

دی سیکلو پنتا دای آن

مقدار پروپیلن

مقدار پروپیلن اساساً تعیین کننده ی مقاومت در حالت خام است که دارای سه زیر مجموعه است .
الف ) با مقدار پروپیلن بالا ( حدود 50 % ) که مقاومت در حالت خام پایین است .
ب ) با مقدار پروپیلن متوسط ( حدود ٤٠ ٪ ) که دارای مقاومت متوسط است .
ج ) با مقدار پروپیلن کم ( حدود ۳۰ ٪ ) که دارای مقاومت در حالت خام بالا است .
پلیمرهای با مقاومت پایین در حالت خام ، محصولی با بهترین خواص کشسانی ایجاد می کند .
میزان غیر اشباعیت
از نظر میزان غیر اشباعیت ممکن است کائوچو به سه دسته ( غیر اشباعیت متوسط ، بالا و خیلی بالا ) طبقه بندی شود . پلیمرهای با میزان غیر اشباعیت بالاتر زمان پخت را کوتاهتر و سرعت پخت را زیادتر می کنند .
ولكانيزاسيون
از پراکسیدها نیز می توان در پخت این کائوچو استفاده کرد . پراکسیدهایی نظیر بنزوئیل پراکسید ، دی کومیل پراکسید ، و ۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰ . مورد استفاده قرار می گیرند . این مواد به طور کلی هم عامل های مواد چند عاملی هستند که در حین فرایند پخت یک رادیکال را پایدار کرده و واکنش های جانبی را حذف یا کاهش می دهند . ماده دیگری که در سیستم پخت پراکسیدی مورد استفاده قرار می گیرد ، اکسید روی است که دارای خواص زیر است یک فعال کننده از نوع اکسیدهای فلزی است ( خاصیت قلیایی دارد ) و مواد اسیدی آمیزه را خنثی می کند و باعث کوتاه شدن زمان پخت می گردد . مقاومت حرارتی را افزایش می دهد و در سیستمهای پخت گوگردی نیز تبدیل گوگرد حلقوی ( S8 ) را به گوگرد اتمی تسریع می کند . وقتی محصول از طریق پراکسید در دماهای بالا پخت می شود استفاده از این ماده ضرورت بیشتری پیدا می کند . از اشکالهای این سیستم پخت ، شرایط پخت ثابت و گرانتر بودن آن است و مزایای آن اینست که محصول نهایی دارای پایداری حرارتی بهتر و کیفیت بیشتری خواهد بود .
آمیزه کاری
دوده ها هنوز به عنوان مهم ترین پرکننده های تقویتی در کائوچوی EPDM به کار می روند و از ویژگیهای آن استفاده از دودههای هادی است زیرا این پلیمرها اغلب در ساخت پوشش یا غلافهای نیمه هادی برای کابلهای الکتریکی با قدرت کششی بالا مورد استفاده قرار می گیرد . از مهمترین پرکننده های معدنی می توان به خاک رس ، سیلیکا ، کربنات کلسیم ، آلومینا و … اشاره کرد . پلی الکیل بنزن مناسبترین نرمساز برای EPDM بوده ولی امروزه از روغنهای پارافینی استفاده می شود . روغنهای نفتنیک یا حتی آروماتیکی به علت تایر متقابل آن با پراکسیدها به کار نمی روند ولی این مواد در سیستم های پخت گوگردی مناسبترین هستند . پلی بونادین مایع نیز یک نرماز مفید است از دیگر نرم سازها می توان به پلی اتیلن سبک ، مومهای پلی اتیلن ، اسیدهای چرب و … اشاره کرد .
اکستروژن
پایداری ابعادی با استفاده از کائوچوهای با وزن مولکولی بالاتر و توزیع پهن تر بهبود می یابد . ولی از طرف دیگر تورم نیز افزایش می یابد . تورم هم چنین با سرعت اکستروژن نیز افزایش می یابد . اما با استفاده از آمیزه هایی که دارای مقادیر زیاد پرکننده و تقویت کننده هستند کاهش می یابد . در حالتی که کیفیت مورد نظر است ، الاستومرهای با وزن مولکولی کم تا متوسط ، توزیع وزن مولکولی متوسط و میزان پروپیلن بالا باید انتخاب شوند .
خواص کانوچوهای اتیلن – پروپیلن
۱ ) یکی از ویژگیهای این کانوجوها ، مقاومت عالی در درجه حرارت های بالا است . استفاده از آنها تا دماهای ** 120 امری عادی است و این امر تا درجه حرارت ° 150 نیز ادامه می یابد . EPDM پخت شده پراکسیدی نسبت به EPDM پخت شده با گوگرد و شتابدهنده دارای پایداری حرارتی بالاتری است . به طور کلی می توان گفت پلیمرهای با مقداری اتیلن بیشتر ، در دماهای بالاتر مقاومتر هستند
۲ ) مقاومت در حالت خام کاملا بستگی به وجود دستههای اتیلن در ساختمان آن دارد که تحت کشش کریستاله شده و مقاومت کششی آن را افزایش می دهد .
۳ ) به علت آن که EPM اساساً اشباع بوده و EPDM نیز از غیر اشباعیت کمی برخوردار است . لذا مقاومت در برابر عوامل جوی آن استثنایی ( بسیار بالا ) است EPDM خام وقتی برای مدتی در معرض نور خورشید قرار گیرد دچار پخت سطحی می شود . EPDM این دسته از
٤ ) به علت ماهیت اشباع EPM و میزان غیر اشباعیت کم کانوچوها دارای مقاومت قابل ملاحظه ای نسبت به انواع مواد شیمیایی هستند . به عنوان یک قاعده کلی این کانوچوها در تماس با مایعات بسیار قطبی متورم نمی شوند ، اما در تماس با مایعات هیدروکربوری آلیفاتیک تورم حاصل می کنند . آب مایعی بسیار قطبی است و با این کائوچو سازگاری ندارد .
5 ) قدرت کششی با افزایش مقدار اتیلن در ساختمان افزایش می یابد زیرا افزایش میزان اتیلن باعث افزایش مقدار کریستاله شدن در هنگام کشش شده و بالطبع قدرت کششی نیز افزایش می یابد .
6 ) کانوچوهای اتیلن – پروپیلن دارای مقاومت سایشی عالی هستند و از این لحاظ در ردهی کائوچوهای BR و NR قرار می گیرند . مانایی فشاری این کائوچوها نیز نسبتاً خوب
۷ ) کائوچوی اتیلن – پروپیلن در مقایسه با کائوچوی بیوتیل ، از قدرت نفوذ ناپذیری پایین تری برخوردار هستند . مصارف کائوچوی EPM و EPDM کابل و عایق های الکتریکی ، به دلیل مجموعه ای از خواص خوب مانند مقاومت در برابر عوامل جوی ، انعطاف پذیری و قابلیت پخت سریع با پراکسید در دماهای بالا ، برای تهیه کابلها و روکشهای عایق الکتریکی با خواص عالی مصرف می شوند . درزگیرهای اتومبیل ( به دلیل مقاومت بسیار عالی این کانوچو در برابر عوامل جوی  . لوله های مصرفی در اتومبیل ( لوله های بخاری ، رادیاتور و … ) برای تحمل مانایی فشاری و … لوله های تخلیه ماشین لباسشویی خانگی و نوارهای الکتریکی .
شرکت ریتا پلیمر تولید کننده انواع کامپاند لاستیک با استفاده از بروز ترین تجهیزات و اخرین دست آورد های علمی باکیفیت ترین کامپاند های EPDM  یا کامپاند اتیلن – پروپیلن   با قیمتی رقابتی تولید میکند همچین قطعاتی با پایه پلیمری ایی پی دی ام برای مصارفی که در بالا توضیح داده شده . برای تماس ما کلیک کند.

برچسب ها
2 نظرات
  1. محبوبه حسینی

    سلام ممنون از سایت خوبتون
    اگر در این کائوچو درصد اتیلن بالا بره چه اتفاقی میفته؟

    پاسخ
    1. ریتاپلیمر

      سلام سرکار خانم امیدوارم حالتون خوب باشه
      خواص فیزیکی بهبود یافته و قابلیت اکسترود بهبود می یابد

      پاسخ

ارسال نظر شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *